Kjære slitne ungdom

Det er så mye for tida. Jeg er så sliten. Det er så mye stress.

Jeg har vært nær å gå på en smell to ganger. En gang når jeg var 16-17 år, og en gang når jeg var 22. Jeg hadde det alt for travelt. Forsking.no viser til en undersøkelse som sier at 1/3 ungdommer er kronisk stresset, hvor 1/10 av disse ungdommene kan kalles utbrent. Wow.

En telefon kan ikke bruke strøm den ikke har. Den må lades.
Du kan ikke bruke energi du ikke har. Du må lades.

Du trenger å hvile. Du er skapt for å hvile. Gud, han som er allmektig, han som har skapt himmel og jord, han som holder universet i sine hender, han hvilte. Etter at Gud hadde skapt alt på 6 dager, brukte han den syvende dagen på å hvile, og nyte det han hadde skapt. Mennesket, som ble skapt på dag 6, brukte den første dagen sin på å hvile sammen med Gud.

Bibelen viser oss; hvile, så arbeide. Lade, så bruke strømmen.
Vi hviler hvis vi får noe ledig tid til overs.

«Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den. For den dagen hvilte han fra hele sitt arbeid, det som Gud hadde gjort da han skapte.»
– 1. Mosebok 2,3 –

Gud hvilte. Han oppfant hviledagen, eller sabbaten. En hellig dag, hvor man skulle slappe av. Dette har vært en lang, og god tradisjon, men også en åndelig vane hos nordmenn i mange år. Norge har de siste årene gått bort fra noen Bibelske verdier. Også denne verdien om å holde en dag i uka hellig har sakte, men sikkert falt bort. Noen ganger forstår jeg at ikke-kristne ikke vil ha kristne eller Bibelske lover og verdier. Men en dag med saktere tempo, det klarer jeg ikke forstå hvorfor folk ikke vil ha. Vi har søndagsåpne butikker, og mange foretar seg andre hverdagslige gjøremål også på søndager, noe som var helt utenkelig for noen år siden. Dette skaper en ny utfordring for det Norske folk; vi får mindre tid til å hvile.
Vi skal alltid produsere noe. Verden står aldri stille.

“Hvordan går det med deg for tiden?”
“Det går fint, det er jo sykt travelt, men det går bra”.
Hvor mange ganger har jeg hørt den setningen?
Det føles ut som en milliard.
Det virker som om mange tenker at det er en merkelig form for status å ha det travelt. Hvis du ikke har mye å gjøre, så har du ikke et viktig liv.
Travel = viktig, eller noe? En daff dag, hvor du ikke gjør noe, oppleves, for mange, som en meningsløs dag. En svensk forfatter, Tomas Sjødin, sier at en daff dag er en dag man “slår røtter”. Det er så viktig det.

Kjære slitne ungdom, du trenger å kjede deg!
Du trenger noen tider i løpet av uken hvor venner, familie, sosiale medier, netflix, lekser, kjæreste, idrett, musikk og alt – bare TIER STILLE! Det skjer alltid noe. Det er alltid noe eller noen som krever noe av deg. Det er alltid noe som må leveres, noe som skal oppnås, noen som vil ha din oppmerksomhet eller ditt fokus.

Go´stolen din roper på deg; “KOM OG SITT HER!”
La det være stille. Se i taket, og tenk over livet.
“Ja, men det høres utrolig kjedelig ut”
“Nettopp! Du trenger å slå røtter. Du trenger å kjede deg!»

Hei, jeg heter Markus, og jeg har det ikke travelt.
De fleste uker har jeg det ikke travelt. Sånn håper jeg at det skal være resten av livet. Jeg skal hvertfall prøve. Konkrete grep jeg har tatt for å ikke ha det så travelt er å ha en fast hviledag hver uke, skru av alle varsler på mobilen, og slette snapchat.

Hvor mye hvile får du i din hverdag?
Har du en fast hviledag? Det bør du få deg.
Har du noen tidspunkter i løpet av uken i total stillhet, uten skjerm og andre forstyrrelser?

Kjære slitne ungdom.
Jeg skulle ønske du tok på alvor at du er så sliten. Jeg skulle ønske du tok konkrete valg som kunne hjelpe deg til å stresse mindre, ha mer overskudd, og ikke bare være sliten.
Du trenger strøm.
Du trenger hvile.

2 kommentarer om “Kjære slitne ungdom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s