Kirken jeg vil gå i

Kirken jeg vil gå i er den kirken som har fotografer som finner han ene som løfter hendende under lovsangen og klarer å få bildet til å se ut som det er tidenes beste møte.
Kirken jeg vil gå i det er den kirken som har dandert fine fruktfat som de kan ta bilde av for å vise den fine velkomsten folk får når de kommer til kirka.
Kirken jeg vil gå i er den som har bilder av folk som smiler og koser seg på kirkekaffen, slik at de som følger oss på insta kan se hvor kjekt vi har det i kirka.
Du syns kanskje jeg overdriver. Du syns kanskje jeg tar feil. Du blir kanskje provosert. Kan godt hende du har rett. Eller så kan det hende at det treffer et sted det gjør litt vondt. Sånn har hvertfall jeg det.

Tusenvis av taler har blitt holdt i kristne kirker over hele verden de siste årene om hvordan vi ikke må la oss lure av sosiale medier. «Det er ikke sånn livet virkelig er», sier vi. «Vi må ikke sammenlikne våre egne svakheter, med andres tilsynelatende perfekte fasader», sier vi. «Det er bare en fasade du ser på insta», sier vi.

Plutselig oppdaget jeg at jeg sto i spagat. Jeg oppdaget hvordan jeg som forkynner og sosiale medier-ansvarlig, plutselig sto i fare for å møte meg selv i døra når det gjelder kirkas instagram-konto. Jeg har i noen år hatt hovedansvaret for forkynnelse og sosiale medier samtidig. Jeg har snakket foran mange om hvordan sosiale medier lyver, og at vi må passe oss for å ikke sammenlikne oss med andres instagram. Senere samme kveld publiserer jeg bilder fra kvelden på kirkas instagram-konto. Bilder som kun viser highlights, og kun det som gikk bra. Alle som ikke kom på tida ble ikke med. Alle som bråkte under møtet ble ikke med. Lovsangene som gikk i feil tempo eller med en falsk gitar ble ikke med. Men det så ut som en konge kveld på insta. Det er det viktigste, for da kommer det kanskje flere folk neste uke.

Jeg har hørt andre uttale seg om hvordan de gjør det i kirker de selv aldri har besøkt. Jeg har selv uttalt meg om ungdomsarbeid og kirker som jeg kun har sett instagram-kontoen til. «Det skjer sykt mye bra i Kristiansand for tida», sier jeg, noen ganger kun basert på filmen som ble laget fra sommerkonferansen, eller forrige møte. Noen ungdomsarbeid har mange følgere, da er de sikkert mange på møtene. De er ikke alltid det.

Jeg følger få andre kirker på instagram. Jeg har sluttet å følge mange utenlandske pastorer (ikke alle). Jeg erkjenner at der ei 16 år gammel jente sammenlikner kroppen sin med modeller på snapchat eller insta, der faller jeg som leder i ei kirke fort i samme grøfta når det kommer til andre kirker og pastorer. «Se så bra de har det». «Se så flink han er til å tale». Men det er sikkert bare meg (nei). Jeg tror ikke jeg alltid kommer til å ha det sånn, men sånn er det nå. Da tar jeg grep.

Som leder i en kirke, håper jeg at vi klarer å være en kirke som er bedre i virkeligheten, enn det ser ut på sosiale medier. Jeg håper jeg klarer å gjenspeile Jesus bedre i virkeligheten enn på sosiale medier. Jesus sa at de som følger han, at de skulle gjenkjennes på kjærligheten de har til hverandre.

«Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre. Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre.»
– Johannes 13,34-35 –

Jeg vil være en del av en kirke som lever dette. En kirke som er kjent for å være bærere av denne kjærligheten. Hva om «vi må reklamere bedre, ha kulere instaprofiler, da kommer sikkert flere» ble erstattet av «hvordan står det til med denne kjærligheten i menigheten, eller i ungdomsarbeidet vårt?» Er vi annerledes enn alle de andre fellesskapene der ute? Er kjærligheten annerledes? Fokuserer vi mer på å reklamere bra på Facebook, enn på å elske de menneskene vi prøver å nå med siste innlegg? Jeg håper ikke kirka jeg går i ser bedre ut på instagram enn den gjør i virkeligheten.

Skal vi slutte å reklamere for hva som skjer i kirken på sosiale medier?
Nei, det tror jeg ikke.
Vi må bare fortsette å tale om at vi ikke må la oss lure av det du ser på sosiale medier.
Og så må vi poste et bilde av den som sa det.
Med en kul quote under.

2 kommentarer om “Kirken jeg vil gå i

  1. Dette er så korrekt. Vel formuleret og vel gennemtænkt. Og så syntes jeg der var så skønt at kunne høre det læst op (jeg elsker at høre norsk)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s