Tid med Gud

Du må huske å sette av tid til Gud. Det er viktig å sette av tid med Gud.
Jeg er elendig på å sette av tid med Gud.

Dette har vært story of my life. Jeg tror ikke jeg er den eneste som har gått med dårlig samvittighet over å ha brukt for lite tid med Gud. Jeg skulle ha lest litt i Bibelen, jeg skulle ha bedd mer, jeg skulle vært på møtet på søndag. Dette har jeg tenkt mange ganger. Midt i hverdagens kaos lider jeg av dårligere prioriteringer, eller mangel på tid som jeg liker å kalle det. Så ender det opp med en dårlig samvittighet over at jeg ikke bruker nok tid med Gud.

Ofte henger denne dårlige samvittigheten sammen med en forståelse av hvordan vi er sammen med Gud. Vi er med Gud på samme måte som vi er sammen med en venn. Enten så er dere sammen, eller så er dere borte fra hverandre. Enten så henger dere to sammen på skolen, hjemme, i gata eller et annet sted, eller så er dere ikke sammen. Slik tenker mange at det er med oss og Gud også. Hvis ikke vi setter av tid til å være med han, så er vi aldri sammen med han, eller han med oss. Man hører ofte sagt fra talerstolen at vi må bruke tid med Gud. Du må bruke tid med Gud i hverdagen, er ofte forbudet med Bibel, bønn og lovsang.

La meg si det – jeg er veldig for å sette seg ned med Bibelen, i stillhet og bønn. Jeg har gjort det mange ganger selv. Det å ta seg tid til stillhet, foran en åpen Bibel, med fokus rettet mot Gud gjør noe med oss. Men jeg har fått et utvidet perspektiv på begrepet «tid med Gud» de siste årene. Dette perspektivet åpnet opp en ny verden for meg. En verden hvor jeg fortsatt har mine stillestunder med Gud, men ut fra et perspektiv av at tid med Gud er så mye mer enn det. Dette nye perspektivet fikk jeg etter å ha hørt en tale. Talen snakka om å dvele i Guds nærvær. Ordet å dvele betyr «å bli værende i eller med». Jeg kan altså bli værende i Guds nærvær, istedenfor å gå ut og inn, som dessverre mange kristne gjør. Gud er ikke som oss mennesker. Det er ikke slik at Gud er bundet til de samme rammene som oss mennesker.

Det å bli værende i Guds nærvær ble mulig på grunn av den hellige Ånd. Jesus var menneske, og kunne bare være et sted om gangen. Derfor sier Jesus selv i Johannes 16.7: «Det er det beste for dere at jeg går bort. For dersom jeg ikke går bort, kommer ikke Talsmannen (DHÅ) til dere. Men går jeg bort, kan jeg sende ham til dere.» Den hellige Ånd er altså Gud, som kan være flere steder samtidig. Han bor i alle som tror på Jesus. På grunn av den hellige ånd, som bor i oss, så kan vi bli værende i Guds nærvær.

«Gud har satt sitt segl på oss og gitt oss ånden som pant i våre hjerter.»
2. Korinterbrev 1.22

Dette ga meg en utvidet forståelse av den litt slitne kristne setninga som sa «du må huske å sette av tid til Gud». Hvordan kan jeg sette av mer til en Gud som bor i meg, og er med meg 24 timer i døgnet? Som sagt. Jeg tror det er viktig med stilletid, og det å sette seg ned for å lese Bibelen og be til Gud. På denne måten lærer vi Gud å kjenne. Vi skjønner mer av hvem han er, og hvilke tanker og planer han har for oss. Ikke minst gir vi han mulighet til å snakke til oss. Likevel tror jeg det handler vel så mye om oppmerksomhet. Jeg tror ikke vi skal spørre oss selv om vi bruker nok tid med Gud, men heller om vi gir han nok oppmerksomhet i vår hverdag? For det spiller ingen rolle hvor du er eller hva du gjør, Gud, den hellige Ånd er med deg uansett. Spørsmålet er heller; klarer vi å fange opp hva han gjør i oss og rundt oss?

«Er dere da reist opp med Kristus, så søk det som er der oppe, hvor Kristus sitter ved Guds høyre hånd. La sinnet være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden.»
Kolosserne 3.1-2

La oss vende blikket og fokuset vårt opp mot Gud, og det han har for oss. Vi tenker ofte at vi må huske og invitere Gud inn i vår hverdag. Egentlig så er det Gud som inviterer oss inn i sin hverdag. Gud, den hellige Ånd jobber i oss og rundt oss hele tiden, og han ønsker at vi skal koble oss på han. Vi trenger ikke gå ut og inn av Guds nærvær.

Dersom jeg går ut og inn så får jo ikke Gud lov å være Herre i alle deler av mitt liv. Da lever jeg store deler av min hverdag for meg selv, og Jesus får bare lov å være med i 5-10 minutter eller 30 minutter for den slags skyld på et tidspunkt i løpet av dagen.
Blir jeg værende i Guds nærvær gjennom dagen kan jeg ha små samtaler med han gjennom hele dagen. Gud får plutselig en annen adgang til å snakke til meg, lede meg og påvirke meg gjennom hele dagen.

// Markus Kvavik

3 kommentarer om “Tid med Gud

  1. Digger dette, Markus! Både blogg og budskap.
    Minner meg om litt om Scazerro, i Under Overflaten, om at Gud er mer tilstede enn vi faktisk tror.
    Hadde vært spennende med et blogginnlegg hvor du deler erfaringer og kanskje maler ut hvordan dette ser ut i hverdagen!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s